Kwartet- en Kaartspel Kamperpoort.


Op woensdag 13 mei 2010 is de wijk Kamperpoort vereeuwigd in een kwartet- kaartspel.

Gekke Aorend, Lange Klaas en De Poot Smit zijn slechts een kleine greep van namen uit een reeks markante persoonlijkheden die worden afgebeeld op dit kaartspel.
Naast deze persoonlijkheden zijn op het kaartspel talrijke foto's verwerkt van de vele cafés, het verenigingsleven, de bedrijven en de straten die deze oude volksbuurt ooit rijk was.

De gedachte om een kaartspel over de oude volksbuurt te maken vloeide voort uit de werkgroep Sociale pijler Kamperpoort.
Miny Westra, sociaal cultureel werker, begeleidde het project vanuit Travers: ''De woonwijk Kamperpoort wordt ingrijpend geherstructureerd.
Om herinneringen aan deze volksbuurt levendig te houden, is anderhalf jaar geleden besloten om een buurtkaart- en kwartetspel samen te stellen.
Daarvoor is een werkgroep van buurtbewoners samengesteld.''

introductie kaartspel Kamperpoort
Miny Westra en Jacob Donze met een ingelijst buurtkaart- en kwartetspel in het Buurtmuseum van de Kamperpoort

Het Buurtmuseum in de Kamperpoort fungeerde als etalage voor het spel.
Eigenaar Jacob Donze bezit een rijke collectie aan foto's uit het verleden van deze buurt:
''Samen met Tonny van de Wetering, Trijnie Drint en de broers Jan en Tjeerd Smit hebben we de uiteindelijke samenstelling bepaald.
Het was niet makkelijk om een definitieve selectie te maken uit de vele foto's, vooral de foto-onderschriften werden regelmatig herschreven omdat het verhaal simpelweg te lang was voor éen kaart.
Na vele avonden overleggen is het ons uiteindelijk gelukt om een aardig beeld weer te geven van de oude buurt.''

Naast het spelplezier ziet Westra meer mogelijkheden met het kaartspel: ''Het kaartspel kan als basis dienen voor educatieve doeleinden.
Bijvoorbeeld op scholen kan met behulp van dit kaartspel een stukje Zwolse geschiedenis beeldend gemaakt worden.
Daarnaast krijgen toekomstige bewoners van de Kamperpoort een welkomspakket met daarin het spel kaarten zodat ook zij kunnen zien hoe hun buurt er in het verleden heeft uitgezien.''

Het kaartspel is te koop in het Buurtmuseum van de Kamperpoort en kost 3,50 euro.
Er zijn 2000 exemplaren gedrukt.

De werkgroep overweegt om in de toekomst een tweede editie te ontwikkelen, met hierin vooral aandacht voor de vernieuwde Kamperpoort.

terug naar de vorige pagina